Risicovolle belastingaangiftes van mkb'ers worden wel degelijk goed gecontroleerd, zegt staatssecretaris Menno Snel (Financiën). Een eerder verhaal van dagblad Trouw, waarin staat dat deze aangiftes niet goed worden gecheckt, berust volgens hem op een misverstand.
"De suggestie dat risicovolle aangiftes niet worden gecontroleerd door ons, is onjuist", zei Snel dinsdag tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer op vragen van SP'er Renske Leijten.
Leijten noemt het onrechtvaardig dat bij sommige mensen toeslagen direct worden stopgezet, maar bedrijven er kennelijk mee wegkomen als die bewust valse belastingaangiftes indienen.
Risicovolle aangiftes zouden niet worden gecontroleerd
Trouw schreef zaterdag dat de fiscus 25.000 "risicovolle aangiftes" uit 2016 over de winstbelasting van vooral mkb-bedrijven niet meer gaat controleren vanwege een gebrek aan personeel. Zo worden deze aangiftes ongezien afgevinkt. De krant baseert zich op een intern document van de Belastingdienst.
Maar volgens Snel berust het bericht op een misverstand. Alle 680.000 aangiftes van de mkb'ers worden automatisch gecontroleerd. Op basis van het risico worden die ingedeeld in drie categorieën. De aangiftes in de eerste categorie zijn het risicovolst. Deze aangiftes worden daarom allemaal nog een keer behandeld.
De 25.000 aangiftes waar Trouw over schrijft, vallen niet onder de zwaarste risicocategorie en worden ook niet allemaal gecontroleerd. "Dat doen we al jaren zo", zei Snel.
Toch nam de Kamer geen genoegen met deze uitleg. "Dit komt knullig over naar de mensen die ieder jaar hun belastingaangifte netjes invullen", zei VVD-Kamerlid Helma Lodders.
PvdA'er Henk Nijboer rekent het Snel niet aan dat de Belastingdienst al jaren "piept en kraakt", maar vindt dat de staatssecretaris het probleem hier wel bagatelliseert.
Belastingdienst heeft al jaren last van reorganisatie
De Belastingdienst kampt al jaren met een personeelstekort. Dat is een gevolg van een in 2015 ingezette reorganisatie waardoor met name ervaren, oudere krachten de fiscus verlieten. Daar moesten nieuwe werknemers voor in de plaats komen die ervaring hebben met IT-systemen, maar het aantrekken van nieuw personeel verloopt traag.
Snel erkent dat dit effect heeft op het controleren van aangiftes. "Zonder openstaande vacatures, is er meer toezicht", aldus de bewindsman.
Bovendien waakt hij voor het beeld dat mkb'ers er bij hun aangiftes een potje van maken. "Dat klopt niet", aldus Snel.
De Belastingdienst was op zoek naar 4.200 werknemers. Op dit moment staan er nog 3.400 vacatures open bij de fiscus.